Reis bewust, reis eco-friendly

Ooit gehoord van eco-friendly reizen? Het is tegenwoordig helemaal trendy. Maar feitelijk is het gewoon een andere benaming van wat we reeds kennen als duurzaam dan wel groen reizen. Het is dan ook simpelweg niet anders dan bewust op reis gaan: door op weg van A naar B milieuvriendelijke keuzes te maken en op bestemming rekening te houden met de mogelijke effecten die je gedrag op de natuur kan hebben. En aangezien een beter milieu nog altijd bij jezelf begint, delen we hieronder enkele tips en tricks om eco-friendly op pad te gaan.

 

5 tips en tricks voor een duurzame en groene reis

  1. Laat het vliegtuig links liggen - Een echte eco-reis maken met het vliegtuig is onmogelijk, omdat de impact op het milieu altijd enorm is en blijft. Ja, ook zonder tussenlandingen en met minder bagage aan boord. Vandaar dat het beter is om te kiezen voor een ander vervoersmiddel, zoals de bus, trein of nog beter: de fiets. En op deze manier zie je ook nog wat van de omgeving! 
  2. Zoek het dichter bij huis - Voor een mooie vakantie hoef je vaak niet naar de andere kant van de wereld, ook binnen België en Europa zijn er genoeg mooie (groene) bestemmingen. Bovendien zijn deze (relatief) korte afstanden prima te doen met bus, trein of zelfs fiets. 
  3. Kies voor slow travel - Op vakantie hebben we de neiging om zoveel mogelijk verschillende oorden aan te doen, maar dat is uitermate belastend voor het milieu (zeker als we daarvoor geen duurzaam vervoersmiddel gebruiken). Doe het dus eens wat rustiger en blijf wat langer op één plek - het concept van slow travel in een notendop. 
  4. Wandel en fiets op bestemming - Het is een open deur, maar op deze manier reis je op je vakantiebestemming volledig groen. 
  5. Ga op staycation - De ultieme green holiday is uiteraard om gewoon thuis te blijven en daar vakantie te vieren. Je voetafdruk op het milieu zal dan namelijk altijd véél lager zijn dan bij een reguliere vakantie. Zo hoef je bijvoorbeeld al geen gebruik te maken van allerlei vervoersmiddelen die het milieu belasten (het vliegtuig voorop). In de eigen regio kan je zelfs met de fiets of ouderwetse benenwagen op pad. En als het allemaal te actief wordt, dan blijf je toch gewoon een dagje thuis - met een leuk filmpje of een uitstapje naar het casino online (meer informatie hier). Iets dat je op een vakantie elders niet zo snel zou doen.